Mısır bankaları, ülkenin fintech şirketlerini desteklemek için ayrılan 69.6 milyon dolar değerinde bir Fintech ( Finansal Teknoloji ) fonu başlatma yolunda olduklarını açıkladılar. Rapora göre, bu fonun öncelikle dijital bankacılık ve finansal hizmetler sektörünü hedeflemesi bekleniyor.
Hedeflenen Fintech Uygulamaları
Bankacılık ve finansal hizmetleri, uygun maliyetli bir şekilde toplumun tüm kesimlerine ulaştırabilecek Fintech uygulamaları hedeflenecek. Şimdiye kadar sadece Mısır Ulusal Bankası, Banque Misr ve Banque du Caire bu girişime katılan finans kuruluşları oldu.
Fintechnews Africa bir raporda “ fondan gelen yatırımların hem yerel hem de uluslararası yükselen fintech şirketlerine yapılacağını” belirtti. Rapor, fonların bir kısmının “bu alandaki genç yetenekleri” beslemek amacı ile kullanılacağını da belirtti.
Fintech şirketlerinin büyümesine yardımcı olmanın yanı sıra, bu fona sahip olmanın ülkenin finansal açığını daraltmasına yardımcı olması bekleniyor. Yetişkin nüfusunun %67’si şu anda finansal olarak dışlanmış durumdayken; Mısır, dünya üzerinde en az banka bulunan ülkelerden biri olmaya devam ediyor.
Mısır’ın Finansal Dışlanmış Açığı
Fintech fonunu Mısır’ın halihazırda var olan fonlarına eklenerek, Mısır’ın dışlanmış gruplarına finansal hizmetler getirmesi bekleniyor. Azalan bir finansal açık da ekonomik büyümeye yol açabilir.
Üç Mısır bankasının fintech fonu yaratma kararıyla ilgili olarak, rapor, bankaların en son fintech trendlerini takip etme arzusunun bunu gerektirmiş olabileceğini öne sürüyor. Bankalar tarafından yayınlanan bir açıklamadan alıntı yapılan raporda şu ifadeler yer alıyor:
“Bankaların bu fona katılımı, Mısır ve dünyadaki bankacılık ve finans sektörünün geleceği olan finansal teknoloji alanındaki küresel gelişmelere ayak uydurmanın önemine olan inançlarından kaynaklanmaktadır.”
Fintech Nedir? Finans Dünyasındaki Etkileri Nelerdir?
Finansal Teknoloji anlamına gelen Fintech, isminden de anlaşılabileceği gibi finans sektörü ile teknoloji sektörünü harmanlıyor ve böylece geleneksel finans işlemlerinin teknolojik donanım ve yazılımlar aracılığıyla yapılabildiği gelişmiş bir bankacılık sistemi ortaya çıkıyor.
Temel amacı finansal işlemlerin çok daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak olan FinTech ile onlarca farklı bankacılık işlemini şubeye gitmeden saniyeler içinde yapabilmek mümkün. Böylece hem müşterilerin hayatı kolaylaşıyor hem de personelin de iş yükü hafifliyor.
Fintech ekosisteminin ve bu ekosistemi besleyen FinTech girişimcilerinin önemi anlaşılmış olsa da girişimler için hala sağlıklı yönlendirmelere ve yeterli düzeyde yatırımlara ihtiyaç var. Bugün kripto para birimlerinden temassız ödemeye kadar finans sektöründe köklü değişimlere yol açan FinTech, desteklenmeye devam ettikçe bu ve benzeri fikirleri hayata geçirirken aynı zamanda daha güvenli hale gelebilir.
Bizleri Twitter, Instagram ve Telegram‘da takip edebilirsiniz!