Endonezya’daki en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Muhammadiyah Tarjih Konseyi ve Merkez Yürütme Kurulu Tajdid’i, kripto para kullanımına karşı yeni bir fetva yayınladı ve kripto para kullanımını Müslümanlar için haram olarak kabul etti.
İslam hukuku açısından bir karar olan fetva, Salı günü yayınlandı ve kripto para birimlerini İslami yasalara göre bir yatırım aracı ve bir değişim aracı olarak yasadışı kılan iki kritik konuya işaret edildi:
- Kripto para birimlerinin spekülatif doğası, onları bir yatırım aracı olarak kusurlu kılar. Kripto paraların “gharar” (belirsizlik) içerdiğine inanılıyor, bu da altın gibi bir şey tarafından desteklenmedikleri anlamına geliyor ve bu da onları İslami yasalara göre yasadışı kılıyor.
- Kripto para birimleri, yasal işlem olmalarını ve her iki tarafça kabul edilmesini gerektiren İslami takas veya değişim aracı yasalarının standartlarını karşılamamaktadır.
“Bu spekülatif doğa ve garar, Allah’ın sözü ve Hz. Peygamber’in hadisi olarak Şeriat tarafından yasaklanmıştır ve Muhammadiyah’a (Muhammediye Cemiyeti) göre iş ahlakı değerlerine ve ölçütlerine uymamaktadır.”
Muhammadiyah Fetva Veren İlk İslami Örgüt Değil
Muhammadiyah, kripto para kullanımına karşı fetva veren üçüncü Endonezya İslami örgütü oldu. Daha önce, Kasım 2021’de, ülkedeki en yüksek büro kurumu olan Endonezya Ulema Konseyi (MUI), bir işlem aracı olarak kriptoyu haram ilan etmişti. Bununla birlikte, kripto varlıklarının şeriat ilkelerine uymaları halinde bir yatırım aracı olarak kullanılabileceğini kaydetti. Ekim 2021’de, bir başka büyük İslami kuruluş olan Nahdlatul Ulama (NU) da spekülatif doğası nedeniyle kriptoyu haram saymıştı.
Endonezya’daki İslami kuruluşlar tarafından kripto kullanımının yasaklanması için artan çağrılara rağmen, ülke kripto paraların benimsenmesinde 2021 yılında %1222’lik muazzam bir artış yaşadı.
Bizleri Twitter, Instagram ve Telegram‘da takip edebilirsiniz!